Baba ganoush – aubergindipp
Baba ganoush er en vidunderlig god aubergindipp som du kan få servert mange steder i Midtøsten og det østlige Middelhavet. Den kan minne en del om hummus – naturlig nok ettersom flere av ingrediensene er de samme. Begge inneholder tahinipasta (sesampasta), olivenolje, hvitløk og sitron. Men hovedingrediensen i denne oppskriften er bakt aubergin, som gir en herlig myk og kremet dipp. Og forøvrig er den smaksatt med spisskummen og frisk persille.
Bruk baba ganoush som en hvilken som helst annen dipp, gjerne servert med kuttede grønnsaker. Eller bruk den på godt brød, som alternativ til pålegg eller sammen med en god skinke, for eksempel. Én ting vi har funnet ut her i huset, er at baba ganoush og modnet spekeskinke er en fabelaktig kombinasjon!
Du kan gjøre som meg – kjøre dippen sammen med stavmikser. Eller du kan bruke food processor, det er særlig hensiktsmessig hvis du dobler eller øker oppskriften.
Baba ganoush
Ingredienser
- 1 stor aubergin
- 1/2 sitron saften
- 3 ss extra virgin olivenolje
- 2-3 ss tahini
- 1 fedd hvitløk knust
- 2/3 ts himalayasalt evt havsalt, + litt ekstra til auberginene
- 1/4 ts spisskummen
- 1 håndfull frisk persille
Instruksjoner
- Auberginen kuttes i skiver (1-1,5 cm tykke), legges på et stekebrett, og sprinkles med litt salt. La det få stå i 15-20 minutter på kjøkkenbenken, til vannet har trukket litt ut på overflaten av auberginskivene. Tørk så av dette vannet og saltet med kjøkkenpapir.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader.
- Sett stekeplaten med auberginskiver i ovnen, og bak ca 25 minutter, til de er gyldne på overflaten og myke inni. La dem avkjøles litt på stekeplaten.
- Bruk stavmikser eller food processor: Kjør sammen ovnsbakt aubergin, saften av sitron, extra virgin olivenolje, tahinipasta, knust hvitløk, himalayasalt og spisskummen. Bruker du stavmikser, så bruk den høye smale beholderen som hører til. Smak eventuelt til med mer tahini, salt og/eller spisskummen hvis ønskelig.
- Finhakk persille, og bland inn, dryss gjerne litt på toppen også.