Glutenfrie hamburgerbrød

Glutenfrie hamburgerbrød

Hvis du ønsker en enkel og god oppskrift på glutenfrie hamburgerbrød, så har du kommet til rett sted! Disse er laget med maismel, rismel og potetmel. Ergo ingredienser som er enkle å få tak i de fleste steder. Deigen er også tilsatt psylliumhusk for saftigere bakst, samt egg som binder den litt bedre. Med oppskriften under får du åtte middels store hamburgerbrød.

Dette er en allsidig oppskrift som også kan anvendes til annen lys bakst. Bruk gjerne deigen til å lage glutenfrie pølsebrød. Da former du bare emnene avlange i stedet for runde, og det er valgfritt å drysse sesamfrø på.

Du kan også bruke hamburgerbrødene som porsjonsbrød eller rundstykker, med pålegg på eller som brød til supper og gryter. Alternativt kan du lage flere og litt mindre emner. Da trenger du ikke trykke dem like flate før steking som når du lager hamburgerbrød.

Jeg anbefaler å bruke litt extra virgin olivenolje (en rimelig type fra vanlig matbutikk) på hendene når du skal forme deigemnene. Da klistrer ikke deigen så mye. Jeg gjør som følger:

  • Bruk f.eks en slikkepott til å dele deigen i åtte like store emner (som når du deler opp en pizza i «kakestykker» med pizzahjul eller kniv…)
  • Sprinkle over litt olivenolje, så hvert emne har litt olje på seg før de formes til runde emner
  • Dryss sesamfrø på de ferdig formede emnene før heving nummer to. Du kan gjerne trykke frøene lett ned i emnene så de sitter bedre
  • Merk at deigen kan «sige» litt under andre heving. Det avhenger av fuktigheten i melet og hvor mye væske det suger til seg, samt størrelsen på egget (store egg gir litt løsere deig). Hamburgerbrødene vil uansett heve litt under stekingen også.

Tips til frysing og tining

  • Glutenfrie hamburgerbrød er aller best når de er ferske og nylaget, men de kan fint fryses ned om du har noen til overs
  • De tines i ovn på 160 grader i ca 10-12 minutter
  • Du kan også bruke brødrister til å tine dem, det er raskt og enkelt om du kun skal tine ett eller to hamburgerbrød. Hvis brødene er så høye at de ikke får helt plass oppi brødristeren, vil de likevel bli raskt tint om de kommer halvveis ned i «lommen» på brødristeren. Da tiner du ene halvdelen, før du snur brødet 180 grader rundt og tiner den andre halvdelen etterpå. Gjenta en en runde eller to til i brødristeren, til de er helt tint igjennom

Glutenfrie hamburgerbrød

Matrett Brød & bakst
Porsjoner 8 hamburgerbrød

Ingredienser

  • 225 gr maismel
  • 200 gr rismel
  • 75 gr potetmel
  • 1 ss phylliumhusk
  • 1 ts tørrgjær
  • 1,5 ts havsalt
  • 1 egg str M/L
  • 5 dl kaldt vann

Før steking

  • extra virgin olivenolje ved utbaking
  • sesamfrø til dryss

Instruksjoner

Deigen

  • Bland alle de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle
  • Varm opp vannet til 35-40 grader
  • Pisk egget godt sammen, og rør ut i det tempererte vannet. Tilsett dette i de tørre ingrediensene, og bland deigen godt sammen.
  • Dekk med et klede, og la heve i 2 timer

Slik gjør jeg ved utbaking

  • Legg bakepapir på et stekebrett, og hvelv ut deigen oppå bakepapiret
  • Bruk f.eks en slikkepott til å dele deigen i åtte like store emner, som når du deler opp en pizza… Sprinkle over litt olivenolje, så hvert emne har litt olje på seg før du former dem til runde emner, da klistrer ikke deigen så mye på hendene
  • Plasser emnene utover på stekeplaten, og trykk dem lett ned/utover (ca 2-3 cm høye). Jeg legger dem i tre rader på stekebrettet – tre oppe, tre nede, og to i midten.
  • Dryss på sesamfrø, du kan evt trykke sesamfrøene lett ned i emnene så de sitter bedre.
  • Dekk til med rent kjøkkenhåndkle, og etterhev 30-40 minutter
  • Det kan hende emnene siger litt utover. Det avhenger av fuktigheten i melet og hvor mye væske det suger til seg, samt størrelsen på egget (store egg gir litt løsere deig)

Steking

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Stek hamburgerbrødene i ca 20 minutter, til de er gjennomstekte og så vidt gyldne
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating