Bounty var en av mine absolutte favorittsjokolader i barndommen. I flere år har jeg tenkt jeg skulle prøve å lage en sunnere og melkefri utgave av denne sjokoladen, og omsider har jeg gjort nettopp det. Denne oppskriften på hjemmelaget Bounty sjokolade består av få ingredienser som er enkle å få tak i. Og så er det innmari gøy å lage sin egen sjokolade, særlig når den både smaker godt, og kun inneholder næringsrike og velgjørende ingredienser.
Mange oppskrifter på nettet lages med kokoskrem, som du ikke finner på alle matbutikker. Men hvis du bruker kokosmelk, kan den kokes inn, så en del av vannet (som kokosmelken er tilsatt) fordamper. Det er det jeg har gjort i denne oppskriften, og det er bare 15 minutters koking som skal til. Ikke bruk fettredusert kokosmelk, den er nemlig bare tilsatt desto mer vann.
Gode tips
Det er lurt å bre det ferdig kokte kokosfyllet utover et brett eller fat dekket med bakepapir, og sette i fryseren i 30-40 minutter. Da avkjøles det raskt.
Når kokosfyllet er ferdig kokt og avkjølt, skal det formes til avlange emner, omtrent som Bounty-sjokoladen du kjøper i butikken. Denne delen av jobben kan virke litt «grapsete», men det er i grunnen ganske enkelt. Legg emnet i ene hånden og klem fingrene rundt den med passe fast grep, som om du former en pølse, uten å trykke så hardt at den går i stykker igjen. Forme emnet jevnt, og trykk det gjerne litt flatere på toppen og bunnen, så ligger sjokoladen stødig etterpå.

Sjokoladetrekk
Deretter skal kokosemnene dyppes i smeltet mørk sjokolade. Bruk vannbad – se instruksjon i oppskriften under. La den smeltede sjokoladen avkjøles litt dersom den er veldig rennende, da vil den bare renne av kokosemnene også… Men ikke vent til sjokoladen er så avkjølt at det er vanskelig å vende emnene i den. I så fall er det lurt å varme den litt igjen.
Hvis du har sjokolade til overs, kan du bruke en teskje og «sprinkle» resten over sjokoladene i en tynn stråle. Du kan se ut fra det øverste bildet at jeg har gjort det med mine sjokolader. Fin måte å bruke opp sjokoladerestene på!
La sjokoladene få et opphold i kjøleskapet, så de blir skikkelig avkjølt. Da er de klare for å nytes.
For en sunnere sjokolade, er det lurt å bruke mørk sjokolade med minimum 70% kakao. Jo høyere kakaoinnhold, jo mindre tilsatt sukker. Og når kakaoprosenten går opp, er det også enklere å finne melkefri sjokolade. Jeg bruker ofte Änglamark sin 70% sjokolade (evt 85%) som kan kjøpes hos Coop-butikkene. Den er økologisk, og søtet med rårørsukker.
Så er det bare å nyte…
Hjemmelaget Bounty sjokolade kan du nyte med temmelig god samvittighet. Bortsett fra sukkeret i selve sjokoladen, består den av kun næringsrike ingredienser, og fyllet er søtet med lønnesirup. Lønnesirup har lavere glykemisk indeks enn raffinert sukker, og er derfor gunstigere for blodsukkeret.
Hjemmelaget Bounty sjokolade (melkefri)
Ingredienser
Kokosfyll
- 2,5 dl kokosmelk
- 2 ss extra virgin kokosolje
- 2-3 ss lønnesirup
- 120 gr kokosmasse 3 dl
Sjokoladetrekk
- 100 gr mørk sjokolade 70% melkefri
Instruksjoner
Kokosfyll
- Ha kokosmelk, kokosolje, lønnesirup og halvparten av kokosmassen i en tykkbunnet kasserolle, og kok opp. La småkoke i 15 minutter på moderat varme, rør av og til.
- Trekk til side, og bland inn resten av kokosmassen
- Bre massen utover et brett eller fat dekket med bakepapir, ca 1 cm tykt lag, og sett i fryseren i ca 20-30 minutter til massen er avkjølt og fast nok til at den kan formes med fingrene (evt sett i kjøleskap til massen er tilsvarende fast som beskrevet her)
Sjokoladetrekk
- Smelt sjokoladen over vannbad: Kutt sjokolade i biter, og ha i en bolle som tåler varme (glass, porselen etc). Sett oppå en kasserolle med 3-4 cm kokende vann, uten at bollen kommer i kontakt med vannet. Rør i sjokoladen til den har smeltet, og trekk til side.
- La den smeltede sjokoladen avkjøles litt i romtemperatur, så den ikke er altfor rennende
- Del kokosfyllet i 12 jevnt store emner. Forme hvert emne til en 5-6 cm lang pølse med hendene og fingrene, trykk den eventuelt litt flate oppå, så de ligger stabilt når du legger dem på brettet
- Dypp emnene i smeltet sjokolade i tur og orden, og legg på brett/fat med bakepapir for avkjøling. Hvis du har sjokolade til overs, kan du bruke en teskje og sprinkle resten over sjokoladebitene. Sett sjokoladen i kjøleskap til den er helt avkjølt og sjokoladetrekket er "hardt".
- Sjokoladen kan oppbevares noen dager i kjøleskap