Hjemmelaget Bounty sjokolade (melkefri)

Hjemmelaget Bounty sjokolade (melkefri)

Innlegget er redigert 10.12.2023.

Bounty var en av mine absolutte favorittsjokolader i barndommen. I flere år har jeg tenkt jeg skulle prøve å lage en sunnere og melkefri utgave av denne sjokoladen, og omsider har jeg gjort nettopp det. Denne oppskriften på hjemmelaget Bounty sjokolade består av få ingredienser som er enkle å få tak i. Og så er det innmari gøy å lage sin egen sjokolade, særlig når den både smaker godt, og kun inneholder næringsrike og velgjørende ingredienser.

Mange oppskrifter på nettet lages med kokoskrem, som du ikke finner på alle matbutikker. Men hvis du bruker kokosmelk, kan den kokes inn, så en del av vannet (som kokosmelken er tilsatt) fordamper. Det er det jeg har gjort i denne oppskriften, og det er bare 15 minutters koking som skal til. Ikke bruk fettredusert kokosmelk, den er nemlig bare tilsatt desto mer vann.

Gode tips

Det er lurt å bre det ferdig kokte kokosfyllet utover et brett eller fat dekket med bakepapir, og sette i fryseren i 30-40 minutter. Da avkjøles det raskt. Alternativt en times tid i kjøleskapet, til det er fast nok til å kunne formes med hendene.

Når kokosfyllet er ferdig kokt og avkjølt, skal det formes til avlange og litt flate emner emner, omtrent som Bounty-sjokoladen du kjøper i butikken. Denne delen av jobben kan virke litt «grapsete», men det er i grunnen ganske enkelt. Legg emnet i ene hånden og klem fingrene rundt den med passe fast grep, som om du former en pølse, uten å trykke så hardt at den går i stykker igjen. Forme emnet jevnt, og trykk det litt flatere på toppen og bunnen, så ligger sjokoladen stødig etterpå.

Hjemmelaget Bounty sjokolade 2
Avkjølt kokosfyll – ferdig formede emner, klare for å dykkes i smeltet sjokolade, mmm…

Sjokoladetrekk

Deretter skal kokosemnene dyppes i smeltet mørk sjokolade. Bruk vannbad – se instruksjon i oppskriften under. La den smeltede sjokoladen avkjøles litt dersom den er veldig rennende, ellers vil den bare renne av kokosemnene også… Men ikke vent til sjokoladen er så avkjølt at det er vanskelig å vende emnene i den. I så fall er det lurt å varme sjokoladen litt igjen i varmebad.

Hvis du har sjokolade til overs etter at alle emner har fått et sjokoladelag, kan du varme resten opp igjen over vannbad, så den blir litt flytende. Da kan du bruke en teskje og «sprinkle» sjokolade over de avkjølte bounty-sjokoladene i en tynn stråle. Du kan se ut fra det øverste bildet at jeg har gjort det med mine sjokolader. Fin måte å bruke opp sjokoladerestene på!

La sjokoladene få et opphold i kjøleskapet, så de blir skikkelig avkjølt. Da er de klare for å nytes.

For en sunnere sjokolade, er det lurt å bruke mørk sjokolade med minimum 70% kakao. Jo høyere kakaoinnhold, jo mindre tilsatt sukker. Og når kakaoprosenten går opp, er det også enklere å finne melkefri sjokolade. Jeg bruker ofte Änglamark sin 70% sjokolade (evt 85%) som kan kjøpes hos Coop-butikkene. Den er økologisk, og søtet med rårørsukker.

Så er det bare å nyte…

Hjemmelaget Bounty sjokolade kan du nyte med temmelig god samvittighet. Bortsett fra sukkeret i selve sjokoladen, består den av kun næringsrike ingredienser, og fyllet er søtet med lønnesirup. Lønnesirup har lavere glykemisk indeks enn raffinert sukker, og er derfor gunstigere for blodsukkeret.

Hjemmelaget Bounty sjokolade (melkefri)

Matrett Digg med sjokolade, Snacks
Porsjoner 12 stykk

Ingredienser

Kokosfyll

 • 2,5 dl kokosmelk
 • 2 ss extra virgin kokosolje
 • 3 ss lys lønnesirup evt akasiehonning
 • 120 gr kokosmasse 3 dl

Sjokoladetrekk

 • 100 gr mørk sjokolade 70% melkefri

Instruksjoner

Kokosfyll

 • Ha kokosmelk, kokosolje, lønnesirup og kokosmassen i en tykkbunnet kasserolle, og kok opp. La småkoke i 10-15 minutter på moderat til lav varme, rør av og til.
 • Bre massen utover et brett eller fat dekket med bakepapir, ca 1 cm tykt lag, og sett i fryseren i ca 20-30 minutter til massen er avkjølt og fast nok til at den kan formes med fingrene (evt sett i kjøleskap til massen er tilsvarende fast som beskrevet her, ca en times tid)

Sjokoladetrekk

 • Smelt sjokoladen over vannbad: Kutt sjokolade i biter, og ha i en bolle som tåler varme (glass, porselen etc). Sett oppå en kasserolle med 3-4 cm kokende vann, uten at bollen kommer i direkte kontakt med vannet. Rør i sjokoladen til den har smeltet, og trekk til side.
 • La den smeltede sjokoladen avkjøles litt i romtemperatur, så den ikke er altfor rennende
 • Del kokosfyllet i 12 jevnt store emner. Forme hvert emne til en 5-6 cm lang pølse med hendene og fingrene, trykk dem litt flate oppå, ca 1,5 cm høye og 2 cm brede
 • Dypp emnene i smeltet sjokolade i tur og orden, og legg på brett/fat med bakepapir for avkjøling, gjerne i kjøleskap så det går raskere.
 • Hvis du har sjokolade til overs, kan du varme den litt opp igjen over vannbad, og deretter bruke en teskje og sprinkle resten over de avkjølte sjokoladene. Sett sjokoladen i kjøleskap igjen, til den er helt avkjølt og sjokoladetrekket er "hardt".
 • Sjokoladen oppbevares i kjøleskap, og holder seg fint noen dager. Eventuelt kan den også fryses ned.
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating