Kransekakestenger med sjokolade

Kransekakestenger med sjokolade

Myke og gode kransekakestenger dyppet i sjokolade… Tennene løper i vann – for meg er dette snop! Om det ikke er blant de syv faste sortene, så er kransekakestenger en god julefavoritt for mange flere enn meg. Og så er de jo temmelig enkle å lage.

Tips for en god kransekakedeig 

Det viktigste for en god og vellykket kransekakedeig er å male mandlene riktig. Min anbefaling er å ikke bruke food processor. Da risikerer du å «slå» ut oljen som er i mandlene. Resultatet kan da bli en «oljete» og løs konsistens på deigen, og du vil ikke klare å bake dem ut slik de skal være. Jeg bruker en god, gammeldags mandelkvern hvor mandlene males for hånd. Da beholdes de malte mandlene «tørre» og fine, og deigen blir fastere og bedre å jobbe med.

Men for å si det sånn… Om uhellet skulle være ute, så får du lage kransekake-cookies i stedet…

God gammeldags mandelkvern av enkleste sort gjør jobben!

Deigen trenger et godt opphold i kjøleskapet, helst natten over. Da blir den smidigere å jobbe med.

Merk at jeg har kuttet melismengden i oppskriften så mye som jeg mener er «forsvarlig». Med enda mindre melis vil du få en løs og klissete deig som er vanskelig å jobbe med. Hvis du fortsatt synes denne deigen virker klissete, kan du fukte hendene lett med vann (ikke for mye da), så går utbakingen mye bedre!

Merk at steketiden kan variere endel fra ovn til ovn. Kransekakestengene bør uansett ikke overstekes, så de blir brune. De skal være ganske lyse på farge, men likevel være tydelig «tørre» og gjerne litt sprukne i overflaten.

Kransekakestenger2

Kransekakestenger
Utskrift Pin
4 fra 1 vote

Kransekakestenger med sjokolade

Matrett Kaker, desserter & snacks
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 12 minutter
Porsjoner 32 stykk

Ingredienser

Kransekakestenger

 • 300 gr mandler
 • 250 gr melis
 • 3 eggehviter fra medium/store egg

Sjokoladetrekk

 • 100 gr sjokolade mørk 70%, melkefri om nødvendig

Instruksjoner

Dag 1

 • Mandlene males med mandelkvern
 • Ha de malte mandlene i en romslig kasserolle sammen med melis, og bland sammen. Tilsett eggehviter, og varm opp på middels varme under omrøring til det blir godt fingervarmt.
 • Legg på lokk og la deigen avkjøle seg litt. Pakk deretter deigen inn i plast, og legg i kjøleskapet natten over. Bruk gjerne slikkepott for å få med all deigen.

Dag 2

 • Forvarm stekeovnen til 180 grader
 • Deigen deles i 32 like store emner. Jeg ruller ut en tykk pølse som deles i to, som begge rulles til en litt tynnere pølse som igjen deles i to. Rull hvert emne ut til en tynnere pølse som så deles i fire. Da har du 32 emner, som rulles fingertykke og så jevne som mulig. De vil heve seg litt i stekeovnen (på grunn av eggehvitene).
 • Legg dem på en stekeplate med bakepapir, og stek i 12-15 minutter, til de virker "tørre" og evt sprekker litt i overflaten. La dem få avkjøle seg helt på stekeplaten.

Sjokoladeglasur

 • Sjokoladen hakkes og has i en metall- eller glassbolle som tåler varme
 • Smelt sjokoladen over vannbad: Ha litt vann i en kasserolle, og kok opp. Sett bollen med hakket sjokolade oppå kasserollen, den må ikke komme i kontakt med vannet. Rør i sjokoladen til den har smeltet helt, skru så av varmen, trekk kasserollen til side og la bollen bli stående oppå.
 • Dypp begge ender av kransekakestengene i den smeltede sjokoladen, bruk gjerne en tresleiv til å skrape litt av overflødig sjokolade som drypper, og legg kransekakestengene tilbake på stekeplaten med bakepapir. Sett brettet kaldt i kjøleskap til sjokoladen har stivnet helt, eller du kan med fordel sette det i fryseren for raskere avkjøling.

Notater

Tips: Hvis du (som jeg) bruker en gammeldags manuell mandelkvern, og synes den er litt "vond" å sveive med, så hold på sveiven med et brettet kjøkkenhåndkle eller lignende. Da går sveivingen mer "friksjonsfritt", og fingrene dine vil takke deg! 
Del innlegget med andre


2 thoughts on “Kransekakestenger med sjokolade”

 • 4 stjerner
  Angående kransekakestenger, så anbefaler jeg at det står at steketiden er 8-12 minutter. Mine ble brent under da de stekte i 11 minutter og dessverre. Ellers er jeg godt fornøyd med oppskriften. Mange andre skriver kortere steketid enn du gjør.

  • Hei, så synd å høre at kransekakene dine ble brent! Det er første gang jeg hører at noen opplever at kransekakene blir brent med denne oppskriften. 180 grader er ikke spesielt høy temperatur. De fleste andre oppskrifter jeg har sett bruker 200 grader og typisk rundt 10 minutter steketid. Jeg har valgt en litt lavere temperatur med tilhørende litt lengre steketid, nettopp for å ha bedre kontroll på stekingen så de ikke blir brent…

   Stekeovner kan være veldig forskjellige, og ha ulik effekt og nøyaktighet på temperatur. Og nettopp derfor skriver jeg helt eksplisitt i innlegget at man må tilpasse steketiden ut fra egen ovn. Det er en god regel med all bakst å holde et øye med stekingen.

   Håper det går bedre neste gang!
   Hilsen Mona

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating