Mango sago (melkefri, glutenfri)
Mango sago er en herlig klassiker av en asiatisk dessert. Og som navnet indikerer er det mango som spiller hovedrollen, sammen med kokte tapiokaperler. Den lages gjerne med en miks av kokosmelk og kondensert melk, men her har jeg brukt kun kokosmelk for en melkefri variant. Halvparten av mangoen brukes i selve desserten («kremen») mens andre halvparten kuttes i terninger og tilsettes.
Når tapiokaperler kokes i rikelig med vann, vil de etter hvert bli gjennomsiktige, og de får en konsistens omtrent som gelé. De kan sette seg litt fast i sikten når vannet skal helles av etter koking. Men det er bare å bruke en skje og skrape løs så mye som du klarer. Tapiokaperler får du tak i på asiatiske butikker til en rimelig penge.
Denne oppskriften er søtet med lønnesirup. Personlig holder jeg litt igjen på mengden, for at desserten ikke skal bli altfor søt, selv om lønnesirup er mindre usunn og mer gunstig for blodsukkeret enn sukker (har en lavere glykemisk indeks). Lønnesirup inneholder endel mineraler og vitaminer, særlig mangan og sink, og en rekke antioksidanter. Et triks er å velge den mørke varianten, den inneholder mest næringsstoffer, og har en rikere karamellaktig smak.
Mango sago er en forholdsvis enkel og rask dessert å lage. La desserten gjerne stå i kjøleskap noen timer før servering, så blir den kald og «setter» seg litt. Du kan enten blande friske mangoterninger inn i selve desserten, eller vente med å tilsette dem til serveringen.
Mango sago (melkefri, glutenfri)
Ingredienser
- 1-1,5 liter kokende vann
- 70 gr tapiokaperler
- 2,5 dl kokosmelk kartong
- 2-3 ss lønnesirup smakes til
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 1 fingerklype havsalt
- 1 stor moden mango evt to mindre
Instruksjoner
- Kok opp rikelig med friskt kaldt vann i en kasserolle
- Tapiokaperlene tilsettes i det kokende vannet, og kokes i ca 20 min til perlene er gjennomsiktige. Rør av og til, så de ikke klumper seg eller setter seg fast i bunnen.
- Mens tapiokaperlene koker, skrelles mango. Halvparten skal i selve "kremen" av desserten, mens andre halvparten kuttes i terninger og has i en skål så lenge.
- Ha kokosmelk, halvparten av mangoen, lønnesirup, vaniljeekstrakt og havsalt i en blender, og kjør sammen til en jevn og fyldig "krem". Smak evt til med mer lønnesirup for mer sødme. Ha denne oppi en serveringsskål.
- Skyll de kokte tapiokaperlene med kaldt vann i en finmasket sikt, og bland dem inn i mango-"kremen".
- Sett kaldt 2-3 timer til den er helt avkjølt, toppes med mangoterninger