Peanøtt-cookies

Peanøtt-cookies

Denne oppskriften på peanøtt-cookies består av få ingredienser, og de er veldig enkle å lage. Deigen røres kjapt sammen, og de skal bare noen minutter i ovnen. Og så smaker de skikkelig godt også – peanøtt og sjokolade er en uslåelig kombinasjon. Cookies’ene blir ganske myke, mest som kaker.

Cookies’ene er laget med peanøttsmør og egg som base. De er helt frie for mel og korn, og er søtet med honning. Hvis du ikke tåler melk, så velg melkefri sjokolade.

Bruk peanøttsmør av god kvalitet, og som kun består av peanøtter og eventuelt salt. Uten tilsatt olje, altså. Cookies’ene blir nemlig ikke bedre enn råvarene. Jeg bruker økologisk peanøttsmør av grov type («crunchy» med biter) som fås i de fleste velassorterte matvarebutikker. Det inneholder litt salt. Du kan fint bruke peanøttsmør uten salt også, men da tilsetter du bare en fingerklype salt i oppskriften.

Peanøtt-cookies 2

Konsistensen på deigen og utseendet på peanøtt-cookies’ene vil kunne variere litt med hvilket peanøttsmør som brukes, det vil si hvor fint eller grovt kvernet det er. Men det gjør ingen ting – smaken blir uansett god så lenge råvarene er gode.

Peanøtter er strengt tatt ikke paleo. Som andre belgvekster inneholder de blant annet lektiner, som potensielt kan irritere tarmen. Men belgvekster er likevel langt «snillere» mot tarmen enn kornvekster, særlig når de er skikkelig varmebehandlet. Så hvis du opplever å tåle peanøtter greit, er det ingen grunn til å ikke unne seg etpar peanøtt-cookies en gang i blant.

Peanøtt-cookies

Matrett Kaker, desserter & snacks
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 10 minutter
Porsjoner 20 stykk

Ingredienser

  • 2 middels store egg
  • 200 gr peanøttsmør grovt, gjerne saltet, av god kvalitet uten tilsatt olje
  • 50 gr akasiehonning
  • 1/2 ts bakepulver
  • 50 gr sjokolade 70% melkefri
  • (Hvis peanøttsmøret er uten salt tilsettes en fingerklype salt)

Instruksjoner

  • Forvarm stekeovnen til 165 grader
  • Pisk egget sammen i en bakebolle. Tilsett peanøttsmør, akasiehonning og bakepulver, og bland sammen til en jevn deig.
  • Hakk sjokoladen forholdsvis smått, og bland inn i deigen
  • Legg bakepapir på en stekeplate. Bruk to skjeer til å sette jevnt store emner (ca 4 cm i diameter) på stekeplaten. Cookies'ene vil sige litt utover under stekingen. Bruk gjerne en slikkepott til å få ut alle deigrestene fra bollen, da deigen er litt klissete.
  • Stek cookies'ene i 10-12 minutter, til de er lett og fint gyldne i kantene
  • La dem avkjøles på stekebrettet
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating