Sjokoladefudge
Sjokoladefudge som smaker godteri, er enkle å lage, og samtidig er proppfulle av næringsstoffer? Ja takk! Denne oppskriften er virkelig tre gode ting på en gang.
De fleste «sunne» oppskrifter på sjokoladefudge er laget med nøttesmør. I denne oppskriften har jeg rett og slett brukt tahini – sesampasta – fordi vi har en nøtteallergiker i familien. Tahini smaker nemlig omtrent som peanøttsmør, og det funker gull å bruke det i stedet.
Dette er snacks som du kan nyte med god samvittighet. Mørk 70% sjokolade inneholder masse næringsstoffer fra kakao, både vitaminer, mineraler og verdifulle plantestoffer. Tahini er laget av næringsrike sesamfrø, med et høyt innhold av mineralene kopper, selen, fosfor, jern, sink og kalsium, samt gode fettsyrer, protein og fiber. Jeg gir fudgen litt ekstra sødme med lønnesirup, her kan du styre mengden selv ut fra ønsket sødme. Tahini finner du på helsekostbutikker og innvandrerbutikker, og endel Rema-butikker har det også i sitt sortiment.
Disse fudgene er veldig enkle å lage. Sjokolade og tahini smeltes over vannbad, og øvrige ingredienser tilsettes. Det blir en forholdsvis tykk/fast røre. Den helles i en bakepapirkledt brødform, som settes i kjøleskap til sjokoladefudgen er fast nok til å deles i firkanter med en skarp kniv. Jeg anbefaler å ikke la den bli så avkjølt og hard at den «knekker» ved oppdeling. I så fall kan du la den tempereres noen minutter i romtemperatur, til den velvillig lar seg kutte i fine biter.
TIPS: Tahini har som regel skilt seg i to lag når du kjøper den, med fast tahinimasse nederst og olje som har samlet seg på toppen. Bland tahinien godt sammen (oljen og massen), før du tar den i bruk. Når du da setter den i kjøleskap etterpå, vil den holde seg blandet
Oppskriften under gir ca 300 gr sjokoladefudge. De oppbevares i kjøleskap.
Sjokoladefudge
Ingredienser
- 100 gr tahinipasta
- 150 gr sjokolade 70% melkefri
- 3-4 ss lønnesirup smakes til
- 1/4 ts havsalt
- 1 ts vaniljeekstrakt
Topping (valgfritt)
- flaksalt
Instruksjoner
- Lag vannbad: Sett en bolle som tåler varme (glass, porselen etc) oppå en kasserolle med 3-4 cm vann som kokes opp, uten at bollen kommer i direkte kontakt med vannet. Når vannet koker, kan du skru av varmen.
- TIPS: Tahini har som regel skilt seg i to lag når du kjøper den, med fast tahinimasse nederst og olje som har samlet seg på toppen. Bland tahinien godt sammen (oljen og massen), før du tar den i bruk. Når du da setter den i kjøleskap etterpå, vil den holde seg blandet
- Ha tahinipasta i bollen, brekk opp sjokolade og tilsett sammen med lønnesirup (smakes til) og havsalt. Rør til all sjokoladen har smeltet, og du har en jevn røre. Trekk til side.
- Kle en brødform med bakepapir, og ha røren oppi, bruk gjerne slikkepott og bre den utover i en jevnt lag i formen. Dryss over litt havsalt om ønskelig.
- Sett i kjøleskap i en times tid, eller til den er fast nok til å kunne kuttes med kniv
- Ta bakepapiret med fudgen ut av formen, kutt i firkanter (ca 2×2 cm) med en skarp kniv