Sjømatgryte med akkar og torsk

Sjømatgryte med akkar og torsk

Sjømatgryte med akkar og torsk er inspirert av Spansk calamari- og chorizogryte, som er en av mine absolutte favorittoppskrifter her på bloggen. Ønsket med denne oppskriften var å lage en ren sjømat-variant, uten kjøtt altså. Den ble en skikkelig «hit» hos både barn og voksne.

Akkar (squid) pleier jeg å kjøpe hos velassorterte asiatiske butikker. Du finner den typisk i frysedisken, og gjerne ferdig kuttet. Her har jeg brukt de lilla og hvite «tentaklene» på akkaren. Alternativt kan du også bruke akkar- eller calamariringer.

Sjømatgryte med akkar og torsk er laget som en alt-i-ett-rett, med poteter som får koke med. Til sammen skal gryten koke i et par timer, så akkaren blir skikkelig mør. Men den er enkel å lage, og krever lite arbeidsinnsats, og passer stort sett seg selv så snart den har kommet på kok.

Potetene vil trenge å koke med i 1-1,5 time, litt avhengig av størrelsen de kuttes i. Beregn heller litt for mye tid enn litt for lite. Poteter er ikke så gode om de ikke er skikkelig møre, synes i alle fall jeg… Merk også at poteter som koker i en saus som denne, vil trenge betydelig lenger tid på å bli gjennomkokte og møre enn om de kokes i vann.

Om du liker litt spicy mat, kan du med fordel smake til med chiliolje ved servering, eventuelt chilipulver. Det er skikkelig godt!

Sjømatgryte med akkar og torsk

Matrett Fisk & sjømat
Koke/steketid 2 timer
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr akkar
  • extra virgin olivenolje
  • 1 stor løk
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1,5 dl hvitvin tørr/halvtørr
  • 8 dl hermetiske tomater hakkede
  • 2 ts timian
  • 2 ts himalayasalt smakes til
  • pepper
  • 3-400 gr torskefilet gjerne loins
  • 1000 gr poteter

Ved servering (valgfritt)

  • chiliolje eller chilipulver smakes til

Instruksjoner

  • Hvis akkaren er fryst, lar du den tine først, og kutter eventuelt i biter (ca 1 cm tykke). Fryst torsk får også tine først.
  • Ha litt olivenolje i en romslig gryte på middels god varme, ha i akkar i biter, og la steke noen minutter, rør av og til
  • Hakk løken og tilsett, bland sammen
  • Finhakk hvitløk og tilsett, bland sammen
  • Tilsett hvitvin, bland sammen, og la det koke etpar minutter
  • Tilsett hermetiske tomater og timian, og bland sammen. Legg på lokk, juster varmen slik at det putrer moderat
  • Kutt potetene i 2-3 cm terninger, tilsett når akkaren har kokt ca en halvtime. Bland sammen og la potetene bli godt dekket av sausen. La potetene koke med i ca 1,5 time, under lokk, så du er sikker på at de blir skikkelig gjennomkokte og møre.
  • Del torsken i ca 2 cm terninger. Når potetene er helt gjennomkokte, legges torsketerningene i sausen, la dem trekke til de er hvite og gjennomkokte
  • Smak eventuelt til med chiliolje eller -pulver før/ved servering
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating