Sjømatgryte med akkar og torsk
Sjømatgryte med akkar og torsk er inspirert av Spansk calamari- og chorizogryte, som er en av mine absolutte favorittoppskrifter her på bloggen. Ønsket med denne oppskriften var å lage en ren sjømat-variant, uten kjøtt altså. Den ble en skikkelig «hit» hos både barn og voksne.
Akkar (squid) pleier jeg å kjøpe hos velassorterte asiatiske butikker. Du finner den typisk i frysedisken, og gjerne ferdig kuttet. Her har jeg brukt de lilla og hvite «tentaklene» på akkaren. Alternativt kan du også bruke akkar- eller calamariringer.
Sjømatgryte med akkar og torsk er laget som en alt-i-ett-rett, med poteter som får koke med. Til sammen skal gryten koke i et par timer, så akkaren blir skikkelig mør. Men den er enkel å lage, og krever lite arbeidsinnsats, og passer stort sett seg selv så snart den har kommet på kok.
Potetene vil trenge å koke med i 1-1,5 time, litt avhengig av størrelsen de kuttes i. Beregn heller litt for mye tid enn litt for lite. Poteter er ikke så gode om de ikke er skikkelig møre, synes i alle fall jeg… Merk også at poteter som koker i en saus som denne, vil trenge betydelig lenger tid på å bli gjennomkokte og møre enn om de kokes i vann.
Om du liker litt spicy mat, kan du med fordel smake til med chiliolje ved servering, eventuelt chilipulver. Det er skikkelig godt!
Sjømatgryte med akkar og torsk
Ingredienser
- 500 gr akkar
- extra virgin olivenolje
- 1 stor løk
- 3-4 fedd hvitløk
- 1,5 dl hvitvin tørr/halvtørr
- 8 dl hermetiske tomater hakkede
- 2 ts timian
- 2 ts himalayasalt smakes til
- pepper
- 3-400 gr torskefilet gjerne loins
- 1000 gr poteter
Ved servering (valgfritt)
- chiliolje eller chilipulver smakes til
Instruksjoner
- Hvis akkaren er fryst, lar du den tine først, og kutter eventuelt i biter (ca 1 cm tykke). Fryst torsk får også tine først.
- Ha litt olivenolje i en romslig gryte på middels god varme, ha i akkar i biter, og la steke noen minutter, rør av og til
- Hakk løken og tilsett, bland sammen
- Finhakk hvitløk og tilsett, bland sammen
- Tilsett hvitvin, bland sammen, og la det koke etpar minutter
- Tilsett hermetiske tomater og timian, og bland sammen. Legg på lokk, juster varmen slik at det putrer moderat
- Kutt potetene i 2-3 cm terninger, tilsett når akkaren har kokt ca en halvtime. Bland sammen og la potetene bli godt dekket av sausen. La potetene koke med i ca 1,5 time, under lokk, så du er sikker på at de blir skikkelig gjennomkokte og møre.
- Del torsken i ca 2 cm terninger. Når potetene er helt gjennomkokte, legges torsketerningene i sausen, la dem trekke til de er hvite og gjennomkokte
- Smak eventuelt til med chiliolje eller -pulver før/ved servering