Sunnere snacks – mørk sjokolade og nøtter

Sunnere snacks – mørk sjokolade og nøtter

De fleste kan vel si seg enig i at sjokolade er snop? Og mange synes gjerne det samme om nøtter. For egen del må jeg si at kombinasjonen av sjokolade OG nøtter er skikkelig digg! Nå er det mange som får dårlig samvittighet fordi de er så hekta på sjokolade… Og det er jo veldig synd, fordi sjokolade i seg selv er svært næringsrik. Vel og merke om du velger de mørkere variantene, med høyt kakaoinnhold og forholdsvis moderat innhold av sukker. Nøtter er også svært næringsrike. Du kan lage sunnere snacks ved å mikse mørk sjokolade og nøtter.

Velg sjokolade med 70% kakao eller mer. Jo høyere kakaoinnhold, jo sunnere er den og desto mindre sukker vil den inneholde. Men desto bitrere vil den også være, så velg gjerne den mørkeste sjokoladen som du er «komfortabel» med å spise. Det er jo litt smak og behag, samtidig som det nok også er en vanesak. Selv velger jeg som regel sjokolade med 70-85% kakaoinnhold. Bikker kakaoinnholdet 90%, synes jeg personlig at sjokoladen blir for bitter til at den smaker særlig godt. Mørk sjokolade er ofte melkefri (kan evt inneholde spor av melk), men sjekk innholdsfortegnelsen for sikkerhets skyld.

Når det gjelder nøtter, er de aller sunnest i sin naturelle form. Altså når de ikke er ristet, og er uten salt. Dernest kan du finne ristede nøtter uten salt. Ristede nøtter være enten tørristede (kun varmebehandlet) eller ristet i olje – førstnevnte er absolutt å anbefale. Jeg veksler gjerne mellom tørristede nøtter med og uten salt, og naturelle nøtter, men styrer unna de som er ristet i olje. (Tørr)ristede nøtter har en ekstra god smak, synes jeg, men det er fritt frem for å variere. Noen ganger er det sunnheten som står i høysetet, andre ganger er det kosen.

Sjokolade har et høyt innhold av mineraler, særlig kopper, mangan, jern, magnesium, fosfor og sink. Og dessuten et høyt innhold av fiber og proteiner, og moderate mengder vitaminer.

Ulike typer nøtter vil ha ulikt innhold av næringsstoffer. Så hvis du velger en miks av nøtter, vil dette gjenspeile seg i næringsverdien. Men generelt er nøtter rike på gode fettsyrer, ulike mineraler, vitaminer, fiber og proteiner.

Så; neste gang du blir fysen på noe godt, så gå for litt sunnere snacks med god samvittighet. Finn frem en fin liten skål, og fyll den med følgende:

  • En håndfull nøtter etter ønske, gjerne nøttemiks med ulike sorter
    -helst naturelle nøtter, alternativt tørristede nøtter-
  • Noen biter mørk sjokolade, som brekkes opp i mindre biter
    -den mørkeste (med høyest kakaoinnhold) du er komfortabel med å spise-

Så er det bare å nyte!

Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *