Kanelboller (glutenfrie, melkefrie)
Kanelsnurrer, kanelboller, skillingsboller, kanel i svingen… Kjært barn har mange navn. Uansett så er dette innlegget en hyllest til dette gode bakverket, som attpåtil har sin egen dag i året. 4. oktober er nemlig kanelbollens dag. Og da passer det ekstra fint å poste dette innlegget dagen før dagen.
Denne oppskriften på kanelboller er både glutenfri og melkefri. Det vil si, kanelfyllet lages med klarnet smør, eller ghee. Det innebærer å fjerne melkestoffet fra smøret, slik at du sitter igjen med det rene smørfettet. Det er nemlig i melkestoffet at du finner både laktosen og melkeproteinet. Så om du ikke tåler laktose eller melkeprotein, så kan du med stor sannsynlighet fortsatt spise klarnet smør. Og det kan du lage ganske enkelt hjemme, samtidig som det blir mye rimeligere enn å kjøpe det ferdig. Her er link til hvordan du lager Ghee / klarnet smør.
Disse kanelbollene lages med like mengder bokhvetemel, rismel, maismel og potetmel. Dette er melsorter som du etterhvert (heldigvis) finner i mange vanlige matbutikker, og de er forholdsvis rimelige. Bokhvetemel, rismel og maismel kan du også finne hos asiatiske butikker / innvandrerbutikker, og hos helsekostbutikker.
Og jeg kan si som sant er; disse bollene fikk virkelig tommel opp fra både store og små i familien!
Du kan ha melisglasur på om du ønsker, så klart. For egen del velger jeg å droppe det – det blir mer enn nok søtt med selve fyllet. Du kan fint fryse ned kanelbollene, helst da uten glasur.
Kanelboller (glutenfrie, melkefrie)
Ingredienser
Deigen
- 500 gr friskt kaldt vann temperert til 25 grader
- 20 gr fiberhusk / malte psylliumfrø
- 100 gr bokhvetemel
- 100 gr rismel + til utbaking
- 100 gr maismel
- 100 gr potetmel
- 50 gr rårørsukker
- 1 pose tørrgjær
- 1 ts kardemomme
- 1/2 ts havsalt
- 1 egg str M/L
Fyll og pensling
- 75 gr ghee klarnet smør, romtemperert
- 30 gr rårørsukker
- 2 ss ekte kanel
- 1 egg til pensling
Instruksjoner
- Vann og fiberhusk / malte psylliumfrø kjøres sammen ca 10 minutter
- Mål opp melet og øvrige tørre ingredienser, og blant sammen. Tilsett og kjør deigen sammen i 10-15 minutter
- Tilsett egg i deigen, og kjør sammen noen minutter
- La deigen heve ca 2 timer, til dobbel størrelse
- Bland sammen fyllet: Ghee/klarnet smør, rårørsukker og kanel. Hvis smøret er kjøleskapskaldt og hardt, kan det varmes i en kasserolle til det er mykt nok til å blande ingrediensene sammen
- Dryss rismel på kjøkkenbenken, hvelv deigen oppå. Dryss gjerne rismel oppå deigen også, så klistrer den ikke så mye til fingrene. Trykk deigen forsiktig ut til et rektangel, ca 25×40 cm, med langsiden mot deg
- Smør fyllet utover deigen i et jevnt lag
- Rull sammen fra langsiden, og del i 12 like store emner. Tips: Del rullen først i to på midten, deretter hver halvdel i to, og deretter hver av delene i tre. Da er det lettere å få like store emner
- Legg hvert emne med snittflaten ned på et stekebrett med bakepapir, trykk emnene litt ned så de er ca 3 cm høye og runde. Fest eventuelt endene litt "innunder" bollen om de er litt løse og "stikker" ut
- Pisk sammen et egg, og pensle bollene med
- La etterheve ca 30 minutter
- Forvarm stekeovnen til 225 grader
- Stekes i ca 18 minutter, til de er godt gyldne. Avkjøles på platen eller på rist. Hvis de henger sammen etter steking, så bruk en kniv eller stekespade til å forsiktig løsne dem fra hverandre.