Risotto med reker, erter og karri (melkefri)

Risotto med reker, erter og karri (melkefri)

Her får du oppskrift på en litt «annerledes» risotto med reker, erter og karri. Italia møter India!

Risottoen er laget uten både smør og parmesan – begge deler hører egentlig hjemme i en klassisk risotto. Men faktisk; italienere pleier ikke å bruke melkeprodukter i risotto med sjømat.

Karri gir uansett en «kompenserende» smak som passer veldig godt sammen rekene. I tillegg har jeg tilsatt litt næringsgjær, som har en umamiaktig smak. Næringsgjær fås kjøpt på helsekostbutikker. Eventuelt kan du droppe dette, men det anbefales.

Når du lager risotto, er det viktig at ikke kokeprosessen stopper opp, for at risen skal bli kokt som den skal. Derfor kokes kyllingkraften opp før du starter på selve risottoen, og kraften tilsettes porsjonsvis i risen. Total koketid for risottoris er 20-25 minutter, og risen smakes til mot slutten, så du er sikker på at konsistensen på riskornene blir akkurat passe, med en litt «fast» kjerne uten å virke ukokt (al dente).

Risotto med reker, erter og karri (melkefri)

Matrett Fisk & sjømat, Risretter
Nasjonalitet Italiensk
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Total tid 1 time
Porsjoner 3 personer

Ingredienser

  • 1 liter kyllingkraft (1 liter vann + 2 terninger kyllingbuljong)
  • 1-1,2 kg reker med skall (ferske, eller frosne som tines først)
  • 1 løk
  • 5 ss extra virgin olivenolje
  • 350 gr risottoris (f.eks arborio)
  • 2 dl hvitvin (gjerne pinot gris)
  • 200 gr grønne erter dypfryste
  • 2 ss næringsgjær (kan droppes, men anbefales)
  • 1,5-2 ts karripulver (smakes til)
  • himalayasalt
  • hvitløkspepper
  • 2-3 ss sitronolje

Instruksjoner

  • Kok opp kyllingkraft, og hold den varm på lav varme under lokk
  • Rekene skrelles og settes til side
  • Løken finhakkes, og surres i en romslig kasserolle i extra virgin olivenolje på middels varme 3-4 minutter, til løken er blank og myk
  • Tilsett risottorisen, la steke etpar minutter
  • Tilsett hvitvin, og la det småkoke til vinen er nesten kokt inn, rør av og til ved behov
  • Tilsett varm kyllingkraft porsjonsvis, ca 1/4 om gangen cirka hvert femte minutt. Sørg for at risottoen hele tiden småkoker, slik kokeprosessen ikke stopper opp. Rør ved behov, og juster varmen etter behov. Når første ladning med kraft har nesten kokt inn tilsettes ny porsjon, til all kraften er brukt opp, og risen er kokt med en litt "al dente" kjerne. Det tar ca 20-25 minutter totalt å koke risottorisen ferdig, smak på den for å sjekke at den er akkurat passe kokt slik du ønsker den.
  • Mot slutten av koketiden tilsettes de frosne ertene, bland sammen, og la det småkoke etpar minutter til
  • Smak til med næringsgjær, karripulver, himalayasalt og hvitløkspepper
  • Toppes med reker, og litt god sitronolje
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating