Tagliata – italiensk biffsalat

Tagliata – italiensk biffsalat

Det var mannen i huset som kom hjem med dette middagstipset. Han hadde fått inspirasjon fra gode kolleger om å lage tagliata, som er en klassisk italiensk biffsalat. I utgangspunktet er det altså en salat, men oppskriften under er tilpasset som en fullverdig middag, og serveres med stekte potetbåter til.

Tagliata baserer seg på enkle og gode råvarer. Retten består av helstekt biff skåret i skiver, ruccolasalat, urter, rause mengder hvitløk, og saften av sitron. Originalen inkluderer også parmesan, men det har jeg utelatt her siden alle retter på bloggen er melkefrie. Men det er klart; hvis du tåler melkeprodukter, så er det selvfølgelig bare å kjøre på med parmesan dersom du vil ha det.

Bruk et mørt kjøttstykke, for eksempel entrecote som i oppskriften under. Du kan også bruke ytrefilet eller indrefilet av okse. Kjøttstykket «krydres» med rikelig rosmarin og timian før steking. Jeg bruker tørkede urter, da jeg syns de takler steking bedre enn friske urter når de stekes (blir ikke like lett brent).

Hvitløk sauteres i olivenolje først, da den ellers lett blir brent ved for mye varme. Hvitløken has over i en skål til senere, mens oljen får ligge igjen i stekepannen. Når kjøttet stekes i samme olje som hvitløken, får det en herlig smak. Stekesjyen tilsettes så sammen med den stekte hvitløken, og brukes som en smaksrik «saus» til kjøttet ved servering.

Tagliata er en enkel, men smakfull rett som passer skikkelig godt til helgen. Perfekt hvis du inviterer gjester. Smaken av rosmarin, timian, hvitløk og sitron blir bare himmelsk.

Forøvrig kan du selvfølgelig variere tilbehøret etter eget ønske. Bruk gjerne annen grønn salat i tillegg til ruccola. Det er også godt med brokkoli til, alternativ også asparges.

Tagliata – italiensk biffsalat

Matrett Kjøtt & kylling, Salater
Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 7-800 gr entrecote uten bein evt ytrefilet eller indrefilet
  • 1 kg poteter
  • 6-8 fedd hvitløk
  • 2-3 ts tørket rosmarin
  • 2-3 ts tørket timian
  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • havsalt
  • pepper
  • En god håndfull gode tomater
  • ca 50 gr ruccola
  • sitron, saften

Ekstra tilbehør etter ønske (valgfritt)

  • grønn salat
  • brokkoli dampet
  • grønne asperges dampede

Instruksjoner

  • Ta ut kjøttet så det kan tempereres, ca 30 minutter før tilberedning. Dryss på salt, pepper, rosmarin og timian på begge sider av kjøttet.
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader
  • Kutt poteter i båter. Sprinkle over extra virgin olivenolje, og dryss over salt og pepper etter ønske. Ovnsbakes i 45-50 minutter, eller til de er godt gyldne og gjennomstekte
  • Skrell og grovhakk hvitløken
  • Stek hvitløken i rikelig med extra virgin olivenolje i en stekepanne på medium varme, noen få minutter til den så vidt er lett gylden, rør av og til. NB! Hvitløk brennes fort, så pass på varmen!
  • Ta ut hvitløken over i en skål, la oljen ligge igjen i pannen til steking av kjøttet (det går fint om litt av hvitløken også ligger igjen)
  • Legg i kjøttstykket i stekepannen med olje, stek på middels god varme til kjøttsaften pipler (på den tykkeste delen av kjøttet). Snu, og stek på andre siden til kjøttsaften pipler. Da vil kjernen være rosa. Tilpass varmen underveis, så kjøttet blir passe brunet og ikke brent.
  • Legg kjøttet på et skjærebrett, la det hvile noen minutter før oppskjæring. Det skjæres da i ca 1 cm tykke skiver.
  • Tilsett stekesjyen i skålen med hvitløk, bland sammen, bruk denne som saus på kjøttet ved servering
  • Kutt opp tomater, og grovhakk ruccola
  • Server kjøttet med ovnsbakte poteter, ruccola, tomater, og sprinkle litt sitronsaft over, og eventuelt andre grønnsaker etter ønske
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating