Bokhvetegrøt med eple og kanel

Bokhvetegrøt med eple og kanel

Nå er det en stund siden jeg lagde bokhvetegrøt sist. Men forleden fant jeg en pakke bokhvete bakerst i kjøkkenskapet, og den måtte jo anvendes. Og siden det er senhøst og fortsatt tilgang på norske epler, kom ideen om å lage bokhvetegrøt med eple og kanel. Og det ble skikkelig godt!

Bokhvete er naturlig glutenfri, og har ingenting med hvete forøvrig å gjøre. Og ellers er grøten melkefri. Jeg bruker i stedet litt kokosmelk for ekstra fylde.

I oppskriften bruker jeg ett medium stort eple til én porsjon. Det kuttes i små terninger og får koke med i grøten. Spar gjerne litt av eplet til topping ved servering. Da får du litt frisk «crunch» i tillegg til de møre, kokte eplebitene. Da anbefaler jeg å vente med å kutte siste rest av eplet til rett før servering, siden fruktkjøttet fort blir brunt og «udelikat».

Grøten er søtet med dadler, som også er veldig næringsrike. Siden dadler kan variere mye i størrelse, er det greit å se an størrelsen i forhold til hvor mye du trenger, også i forhold til hvor mye sødme du ønsker. Bruker du medjool-dadler, vil det sannsynligvis være mer enn nok med én. Når det gjelder kanel, foretrekker jeg såkalt ekte kanel fra Ceylon. Den har en ganske mild og fin, nesten litt sitrusaktig smak.

Bokhvetegrøt med eple og kanel er en smaksrik, varmende, mettende og næringsrik frokost. Perfekt til kjølige morgener utover høsten og vinteren!

Og om du vil ha tips til flere oppskrifter på bokhvetegrøt, hvorfor ikke prøve Bokhvetegrøt med kakao, kokosmelk og banan? Eller Bokhvetegrøt med blåbær?

Bokhvetegrøt med eple og kanel

Matrett Frokost, Grøt & gryn
Koke/steketid 12 minutter
Porsjoner 1 porsjon

Ingredienser

 • 1 dl kokosmelk
 • 1 dl vann
 • 3 ss hel bokhvete
 • 1 eple
 • 1-2 dadler uten stein
 • 1/2 ts ekte kanel smakes til

Instruksjoner

 • Ha kokosmelk, vann og hel bokhvete i en kasserolle, og kok opp
 • Kutt 3/4 av eplet i små terninger (1/2-1 cm størrelse), og tilsett i kasserollen. La grøten koke på middels varme ca 12 minutter, til bokhvetekjernene er møre. Rør av og til, og juster evt varmen om nødvendig.
 • Fjern stein fra daddelen/dadlene, hakk og tilsett i grøten sammen med kanel, bland sammen
 • Mot slutten kuttes siste 1/4 av eplet i små terninger, som brukes som topping på grøten. Serveres gjerne med et ekstra dryss kanel på toppen.
Del innlegget med andre


2 thoughts on “Bokhvetegrøt med eple og kanel”

 • Hei😊 bløtlegger eller skyller du bokhveten først? Synes det er så forskjellig info om hva som anbefales. Hører gjerne din erfaring😊
  Grete

  • Hei Grete!
   Jeg har også lest og hørt litt forskjellig. Iblant skyller jeg, en sjelden gang bløtlegger jeg, som regel bruker jeg den direkte 🙂 Er nok litt latskap inne i bildet der, fra min side. Av og til bløtlegger jeg dem og setter i kjøleskapet natten over, da korter du ned koketiden til ca 5 minutter, bare et tips, da slår du jo to fluer i en smekk.

   Én ting jeg forøvrig prøver å være litt oppmerksom på, er at det kan forekomme små steiner innimellom bokhveten (fra innhøstingen), så jeg ser gjerne over kornene før jeg anvender dem. Jeg har opplevd at det har forekommet, men ikke ofte.

   Bokhvete er i alle tilfelle en super glutenfri råvare å bruke til smaksatte grøter, syns jeg. Lykke til!

   Vennlig hilsen
   Mona

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating