Blåskjellsuppe med safran (melkefri)

Blåskjellsuppe med safran (melkefri)

Blåskjell hører sommeren til, sammen med reker, fisk og annen deilig sjømat. Her har jeg laget en deilig og smakfull blåskjellsuppe med safran. Den er melkefri, tilberedt med kokosmelk og hvitvin som base. Og kraften fra selve blåskjellene gir også suppen en herlig smak av havet. Kokossmaken merker du ikke mye til, den er tonet ned av de andre ingrediensene.

Safran gir suppen et eksklusivt preg – det er et dyrt krydder, men du trenger ikke mye. En fingerklype rekker lenge, og safranen skal uansett ikke overdøve de andre smakene, særlig ikke blåskjellene som skal komme til sin rett.

Hvis du vil ha ekstra mye blåskjell i suppa, bør du bruke mer enn 1 kg skjell til fire personer. Nett med blåskjell som kjøpes i butikken er omtrentlig en kilo, men kan variere litt i vekt. Velg gjerne et nett med vekt over 1 kg om du finner tak i (eventuelt kan du velge to nett som er litt «små»).

Rense blåskjellene

Å lage blåskjellsuppe er ikke noe hokus-pokus, det er veldig enkelt. Så lenge du passer på følgende, blir resultatet bra:

  • Bruk så ferske blåskjell som mulig, jeg foretrekker å kjøpe dem samme dag som de skal tilberedes, og oppbevar dem kaldt eller ha dem i kaldt vann når du kommer hjem (da kan de også settes i kjøleskap frem til tilberedning)
  • Rens & skyll blåskjellene i rent, kaldt vann
  • Kast de blåskjellene som ikke åpner seg når de kommer i kaldt vann, og evt ødelagte skjell
  • Damp skjellene i ca fem minutter, til de har åpnet seg skikkelig (ikke la dem dampe for lenge, da kan de bli seige)
  • Kast de skjellene som ikke har åpnet seg under dampingen

Denne oppskriften på blåskjellsuppe med safran rekker til fire personer, server gjerne noe godt brød til.

Hvis du vil lage glutenfritt brød å ha til, kan jeg for eksempel anbefale Glutenfri focaccia, Grove briks med rosmarin og timian eller Sandwich-vafler med chia. Hvis du vil bevege deg over på glutenfri surdeigsbakst, og er i «forkant», anbefaler jeg gjerne Glutenfrie surdeigsrundstykker eller Pitabrød av glutenfri surdeig. Glutenfri surdeigsbakst krever at du har en Glutenfri surdeigsstarter.

Blåskjellsuppe med safran (melkefri)

Matrett Fisk & sjømat, Supper

Ingredienser

  • 1-1,5 kg blåskjell
  • 2 dl hvitvin tørr, gjerne riesling
  • 3-4 ss extra virgin olivenolje
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 5 dl kokosmelk 2×2,5 dl kartonger
  • 5 dl vann
  • 1,5 ss maisenna
  • himalayasalt evt havsalt
  • 1 fingerklype safran smakes til, litt holder lenge
  • frisk persille

Instruksjoner

Rense og dampe blåskjellene

  • Rens blåskjellene for tråder etc i kaldt vann, kast ødelagte skjell samt de som ikke lukker seg når de kommer i det kalde vannet
  • Kok opp hvitvin i en romslig gryte. Når det koker godt legges blåskjellene raskt i, legg på lokk, og la dem dampe i fem minutter.
  • Ha de ferdig dampede blåskjellene inkludert kraften over i en bolle (eller annen beholder) så lenge, fjern de skjellene som ikke har åpnet seg under dampingen

Selve suppen

  • Småhakk løk og hvitløk
  • Ha extra virgin olivenolje i en romslig gryte på middels god varme, ha i løk og hvitløk, og la den surre noen minutter til den er helt myk
  • Rør ut maisenna i kaldt vann, og tilsett i gryten sammen med kokosmelk, la det koke opp
  • Smak til suppen med salt og en fingerklype safran – litt safran holder lenge, den har mye smak!
  • Tilsett blåskjellene og kraften i suppa, og bland sammen
  • Hakk frisk persille, og dryss over før servering
Del innlegget med andre


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating